top of page

האם קרנות הפנסיה דואגות לעולם שיחכה לנו כשנצא לגמלאות?

קרנות הפנסיה אמורות לדאוג לעתיד שלנו ומסתבר שגם לעתיד כדור הארץ, עם יוזמה של פורום החוסכים לפנסיה להסית השקעות בדלקים פוסילים ובמזהמים אחרים, לטובת השקעות באנרגיה מתחדשת. האם כולם נרתמים למאמץ?


מאת: מערכת רכסים | 06.10.2021

תמונה: Unsplash


בשנים האחרונות אנו עדים ליותר ויותר קרנות פנסיה גדולות ברחבי העולם המטמיעות מדיניות של אי השקעה בתעשיות מזהמות, כמו תעשיית הדלקים הפוסיליים ותעשיית הבשר. בארץ מביטים בהשתאות במה שקורה מעבר לים ומנסים לחוקק חוקים ותקנות ולעורר את הגופים הפיננסיים המקומיים לנהוג באופן דומה. האם המהלך זוכה להצלחה?

בראיון למגזין עדיף, אמר רועי מימרן, יו"ר פורום החוסכים לפנסיה, כי אפשר גם אפשר באמצעות קרנות הפנסיה להשפיע על איכות הסביבה. "קרנות פנסיה גדולות מאוד בעולם, כמו גם באירופה ובארה"ב, הטמיעו מדיניות דומה בהשקעות שלהן ואם הן השכילו לעשות זאת, אין סיבה שגם בישראל זה לא יקרה.


על מנת לעודד השקעות באנרגיות מתחדשות וידידותיות לסביבה, הושק בבורסה לניירות ערך בתל אביב מדד 125 אקלים נקי שינפה מתוכו חברות אנרגיה פוסילית (נפט, פחם וגז טבעי), שתורמות למשבר האקלים. רועי מימרן, מיוזמי המדד החדש, משוכנע שניתן לרתום את שוק ההון למאבק במשבר האקלים, ושהמהלך יסייע לסביבה וגם למשקיעים.

"מאחר שהמדינה החליטה שהפנסיות בישראל הן באחריות המגזר הפרטי, אם אנחנו רוצים להשפיע, צריך לדבר עם המגזר הפרטי ולעבוד איתו", מסביר מימרן בראיון ל'דבר' (14.11.20) את החזון, לפיו המוסדות המנהלים את החסכונות הפנסיוניים של הציבור ימשכו את השקעותיהם מחברות שבאופן מובהק תורמות למשבר האקלים.


"אנחנו יודעים שחלק מהמשקיעים הם פאסיביים, הם משקיעים בקרן שעוקבת אחרי מדד מסוים. במדד 'תל אביב 125', שכולל את 125 החברות הגדולות בבורסה, יש גם חברות שפועלות באופן שמחריף את משבר האקלים. מכיוון שאנחנו רוצים את האפשרות של השקעה פאסיבית אבל לא רוצים להיות בצד הבעייתי מבחינת האקלים, החלטנו להשיק מדד שכולל את רוב החברות של 'תל אביב 125', למעט התחום של אנרגיה פוסילית".



מי מרים את הכפפה הסביבתית?

על פניו נראה שהשינויים הדרמטיים שמימרן ומדד האקלים החדש מנסים לייצר זוכים לנתוני פתיחה מתונים אך במגמה עקבית של הצלחה הולכת וגדלה. במגזין גלובס פורסם בתחילת חודש יולי (שני אשכנזי 6.7.21) כי אמנם הבורסה השיקה מדד נקי ממזהמים, אבל רק חברה אחת הרימה את הכפפה ומלבד חברת מגדל שוק הון, שהקימה קרן שעוקבת אחרי המדד, המוסדיים האחרים מתעלמים ממנו.


מאז עוד ועוד חברות מצאו כפפה להרים: עוד בחודש יולי פורסם בגלובס (שני אשכנזי 11.7) כי בית ההשקעות אלטשולר שחם לא יבצע השקעות חדשות בפחם, בגז ובנפט. אליה הצטרפה מגדל ביטוח שהודיעה כי תפסיק להשקיע בדלקים פוסיליים עד 2030 (שני אשכנזי 29.12) החברה תחל כבר ב-2021 בהסטת השקעות מגופים מזהמים, לאחר שהחליטה לנהל את השקעותיה לאור עקרונות של השקעות אחראיות. במגדל מתחייבים כי ככל שהדבר יתאפשר מבחינה רגולטורית, יוצע לחוסכים מסלול שבו אפשר יהיה להימנע לחלוטין מהשקעה בדלקים פוסיליים.

לדברי מימרן בישראל יש כיום 200 פרויקטים שנועדו לקדם את התלות בגז, שמן וחומרים מזהמים נוספים ומעוניינים שהציבור ימשיך להשקיע באנרגיה מזהמת ולא ירוקה. פורום החוסכים לפנסיה פועל רבות למען צמצום הופעה, וכשהוא מזהה הנפקה חדשה של חברה כזו שמעוניינת לגייס כסף, פונה הפורום לגופים המוסדיים השונים בבקשה שימנעו מלהשקיע בחברות האלו. מעבר לכך, מעודד הפורום את הציבור לפנות דרך אתר "פוסיל פרי" למנהלים של גופים פנסיוניים ולבקש שיפסיקו להשקיע בחברות מזהמות.


בעניין זה הוא מוסיף: "אנו בשיח עם גופי הפנסיה. עם חלק יש תוצאות ועם אחרים אנחנו נמצאים בתהליך של שיחות. אנחנו מציגים בפניהם את חשיבות בעיית משבר האקלים. המטרה היא להוריד את היקף ההשקעות באנרגיות מזהמות. אנחנו רוצים שהכסף יושקע בצורה חיובית ונחיה בעולם טוב יותר. חלק מגופי הפנסיה עדיין משקיעים עד 10% בגופים מזהמים. אותם גופים שתורמים למשבר האקלים. התעשייה הזו גורמת לכך שהכסף שלנו משמש נגדנו, מחמירים את משבר האקלים. עוד עשרות שנים כשיהיה יותר חם, הילדים שלנו ישאלו אותנו איך אפשרנו לזה לקרות. מה נענה להם? [

מימרן מציין כי תחום האנרגיה המתחדשת זכה ב 2020 להצלחה מסחררת המתבטאת בעליית מחירי המניות בענף זה. אבל בסור שמדובר על מהלך טקטי בלבד. השוק צופה שתעשיות שהקטינו את היקף העבודה בקורונה יחזרו להגדיל פעילות ולכן צופים בטווח המיידי עלייה בביקושים לנפט, אבל יחד עם זארת רואים גם שינוי אסטרטגי. יותר חברות עוזבות את הדלקים הפוסיליים יותר חברות בוחרות באנרגיות מתחדשות.



האם גם התשואה על האנרגיה מתחדשת?


לצד הערך החשוב שבשמירה על כדור הארץ, הגופים הפיננסיים וכמוהם גם החוסכים, רואים לנגד עיניהם גם את הפנסיה שלהם ואת הרווחים שהקרנות אמורות להניב. ומסתבר שגם כאן, הבחירה באנרגיה מתחדשת היא הנכונה ביותר. בהודעה על הפסקת ההשקעות באנרגיות מזהמות, בית ההשקעות אלטשולר שחם דאג להודיע כי המהלך לא נובע מאקטיביזם אקלימי, אלא מראייה כלכלית: "סיכונים אקלימיים הם סיכוני השקעה"


השקעות הן עניין של כדאיות כלכלית ובראיון למגזין עדיף, רועי מימרן מסביר עד כמה זה כלכלי לקרנות הפנסיה להשקיע בגופים ששומרים על אקלים כדור הארץ: אין ספק שזה כלכלי בטווח. הניסיון מכל העולם מראה שמדדים נקיים מדלקים פוסיליים משיגים תשואה עודפת על פני המדדים הכלליים המקבילים. בנוסף, גופים אלה חשופים פחות לאסונות סביבתיים של דליפת נפט, זיהום אוויר ומים, לתביעות, לחקיקה ורגולציה שיכוליה להחמיר. כלומר, הסיכון בהם נמוך יותר. מימרן מוסיף כי המדדים הסביבתיים השיגו לאורך זמן רב תשואה עודפת, מה שמעיד יותר מכל על כך שהשוק העסקי מבין כי חלף זמנן של תעשיות מזהמות וכי יש היום העדפה מובהקת להשקיע בדברים נקיים יותר.


בשורה התחתונה, השילוב של כדאיות השקעה בחברות ידידויות לסביבה, לצד הערך המוסף שהן מביאות לעולם, הופך את המגמה הזו למבורכת מאוד ובעלת משקל משמעותי בעיצוב העתיד שלנו ועתיד העולם שנחיה בו כשנצא לגמלאות.


האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ פיננסי מכל סוג שהוא ומומלץ להתייעץ עם יועץ פנסיוני ו/או פיננסי מוסמך עם רישיון.


 

יש לכם שאלות נוספות?

אנחנו כאן לכל דבר ועניין.


מוזמנים לפנות אלינו במייל לכתובת: info@rechasim.co.il

להתקשר אלינו למספר: 02-5455445

או ללחוץ על התמונה ונחזור אליכם בהקדם עם הצעה אטרקטיבית עבור תיק הביטוח והפנסיה שלכם -

Comentarios


כתבות

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Google+
bottom of page