top of page

והרי התחזית לשנת 2022: חמש מגמות כלכליות שצפויות להשפיע על העולם, על ישראל ועל הכיס שלנו בשנה הקרובה

השנתיים האחרונות, 2020 ו-2021, היו חריגות כמעט בכל היבט אפשרי - בריאותי, כלכלי, פוליטי וגם חברתי. במבט קדימה אל 2022, ריכזנו חמש מגמות גלובליות ומקומיות, כדי לנסות ולהבין מה עתיד להיות צפוי לנו בשנה הקרובה בתחומי הכלכלה ושוק ההון - וכיצד הן ישפיעו על הכיס שלנו.

מאת: מערכת רכסים | 19.01.2022

תמונה: Unsplash


בצל הקורונה והשלכותיה שכל מדינה סוחבת איתה במאבק כנגד הנגיף, אנו עדים למגמות דומות שחוצות יבשות, הטומנות בחובן גם הזדמנויות רבות. האינפלציה צפויה להמשיך להוות גורם משפיע במדינות רבות, שאלת הריבית עומדת להיות שוב רלוונטית לקראת העלאות פוטנציאליות, שווקי ההון מסיימים שנת שיא ולא צפויים לחזור על אותן תשואות, ובכלכלה הישראלית צפויה צמיחה איטית יותר ב-2022, וזאת לאחר התאוששות משמעותית ב-2021. עם פתיחת השנה האזרחית החדשה, ריכזנו עבורכם את תמצית התחזיות במגוון היבטים כלכליים.


נתוני האינפלציה הגבוהים מ-2021 צפויים לדעוך, אבל הכל עדיין יהיה יקר יותר

על פי ההערכות של מרבית האסטרטגים בעולם, האינפלציה הגבוהה שנרשמה לאחרונה בארצות הברית בשיעור של 6.8% ובגוש האירו עם 4.9% (ב-12 החודשים שהסתיימו בנובמבר), צפויה להימשך לפחות למספר חודשים, לפני שתתחיל לדעוך במחצית השנה. עם זאת, על פי התחזית של גורמי המקצוע, "גם כשהאינפלציה תרד, אם היא תרד, המחירים עצמם לא יחזרו למה שהיו לפני 2021. 2022 תהיה יקרה יותר מ-2021 ו-2020" [מתוך The Marker דפנה מאור 02.01.22].


על פי התחזית של הכלכלנים של בנק פועלים בכל הנוגע לאינפלציה בישראל, מחירי האנרגיה, הסחורות וההובלה הובילו להתייקרות של מוצרים במהלך 2021, אך בשבועות האחרונים מחירי ההובלה ירדו ועלייה מחירי הנפט נבלמה. "כלומר, רוב ההשפעה של עליית מחירי הסחורות וההובלה כבר באה לידי ביטוי באינפלציה של 2021, אבל נראה שלא הכל. מחירי החשמל לדוגמה עדיין צפויים להתייקר ב-4.9% בפברואר, וכן צפויה התאמה נוספת במחירי המזון.


בשנת 2022 נכנס לתמונה גורם משמעותי אולי יותר מאלו של שנה שעברה והוא עליות השכר. ככל שהשכר ימשיך לעלות, נראה עלייה במחירי השירותים השונים, וכנראה שגם במחירי הסחורות. האינפלציה שהתמקדה במחירי הסחורות צפויה ב-2022 לחזור להיות מושפעת יותר ממחירי השירותים. אנו מעריכים שהאינפלציה תתמתן משיעור של 2.5% ב-2021 לשיעור של 2.0% ב-2022." [מתוך פאנדר כלכלני פועלים 27.12.21]



מדיניות מוניטרית וריבית - האם העלאת הריבית הצפויה תוביל למשבר?

לאחר תקופה ממושכת של ריביות נמוכות במיוחד, חלק מהבנקים המרכזיים בעולם המפותח החלו להעלות ריבית לאחרונה, ביניהם הבנקים של נורבגיה, בריטניה, צ'כיה וניו זילנד. הבנק הפדרלי, מצידו, החל בצמצום ההרחבה הכמותית מתוך כוונה להפסיק אותה לחלוטין במהלך השנה הקרובה. נכון לחודש דצמבר 2021, הבנק הפדרלי צופה העלאה של הריבית בארה"ב החל מחודש יוני 2022, ככל הנראה שלוש פעמים עד סוף השנה. המשמעות היא שהנזילות שהבנקים יצרו בתקופת ההתאוששות מהקורונה, אשר ככל הנראה מוצתה מבחינת תועלת, עומדת להצטמצם.


בגוש האירו, על אף שיעור האינפלציה הגבוה יחסית, הריבית נותרה ללא שינוי בהחלטה האחרונה, ונשיאת הבנק המרכזי האירופי, כריסטין לגארד, מעריכה כי הריבית לא תעלה במהלך 2022 וכי האינפלציה זמנית, להערכתה.

כאשר מסתכלים על הריבית בישראל לעומת שאר העולם - נכון לעכשיו האינפלציה בישראל נמוכה ונמצאת בטווח היעד של בנק ישראל, כך שהריבית לא צפויה לעלות. על פי הכלכלנים של בנק הפועלים, "לבנק ישראל יש מרחב תמרון גבוה להמתין עם עליות הריבית, זאת לאור האינפלציה הנמוכה. אנו סבורים שלקראת סוף שנת 2022 נראה את הריבית עולה גם בישראל, מתוך שיקולים של יציבות פיננסית" [מתוך פאנדר כלכלני פועלים 27.12.21].


בארצות הברית יש לבנק הפדרלי שישה חודשים לבחינת סביבת המחירים לפני ההחלטה על העלאת הריבית. ניתוח שנעשה על ידי The Marker מבשר על סיכויים גבוהים למשבר, בעקבות "קשר הדוק בין העלאות ריבית לבין האטה כלכלית משמעותית. התוצאה אינה מפתיעה: הרי המטרה של העלאת הריבית היא לרסן את הביקוש כדי לבלום עליות מחירים, והאטה כלכלית נובעת מכך באופן ישיר. על פי נתונים של בנק אוף אמריקה מריל לינץ', מחזורי העלאת ריבית מאז תחילת המאה ה-20 הניבו במקרים רבים משברים שפגעו בכלכלות מסביב לעולם – במערכת הבנקאות, הפיננסית, בשווקים ובכלכלה כולה" [מתוך The Marker דפנה מאור 19.12.21].


בין המשברים שנקשרו להעלאות ריבית – המשבר של 1929 בארה"ב, משבר החוב באמריקה הלטינית, המפולת של 1987, בועת הדוט.קום והמשבר הפיננסי הגדול של 2007 סביב הסאבפריים. כמובן, חשוב שאין לגזור מהנתונים קשר סיבתי בין העלאת הריבית לתרחישים כלל-עולמיים.



שווקי ההון - אחרי התאוששות מהקורונה ושנת שיא ב-2021, צפוי שוק סולידי יותר

2021 רשמה עליות שערים חדות, על רקע השיפור בפעילות הכלכלית והמשך התמיכה מצד הבנקים המרכזיים. מדד ה-S&P 500 עלה ב-26% במהלך 2021, מדד היורוסטוקס 50 עלה ב-19.8% ומדד המניות בסין (שנחאי) עלה ב-4.2% מתחילת השנה. גם הבורסה של תל אביב רשמה תשואות מרשימות של מעט מעל 30% במונחים שקליים. על פי מרבית ההערכות בקרב האנליסטים, ההתאוששות הכלכלית תימשך בישראל, אך בקצב מתון יותר בהשוואה ל-2021.


מבחינת משקיעי האג"ח, שנת 2021 היתה שנה של תשואות נמוכות מאוד ואף הפסדים. "הסיבה העיקרית לכך היא הופעתו של איום שלא נראה כבר שנים רבות על הכלכלה העולמית - אינפלציה. זהו האיום העיקרי על כדאיות השקעה במוצרים מבוססי ריבית, כמו אג"ח. התשואות העולמיות הממוצעות היו שליליות, מהגרועות ביותר ב–22 השנים האחרונות, והן נרשמו גם באג"ח ממשלתיות וגם בקונצרניות. [מתוך The Marker דפנה מאור 01.01.22]. במבט אל השנה הקרובה, על רקע התנודות באינפלציה ובריבית, עשויה להירשם התאוששות בשוק הסולידי.



התחזיות לישראל - צמיחה משוערת של כ-4%, שיעור אבטלה נמוך ומספר גבוה של משרות פנויות

על פי התחזית של כלכלני בנק פועלים, צפויה צמיחה של כ-4% ב-2022, לאחר צמיחה של כ-6.3% ב-2021. בעקבות גורמים כגון משקל נמוך של תיירות חוץ בתוצר של ישראל, לצד הזינוק בענף ההיי טק והעלייה בהשקעות הנדל"ן, הכלכלנים מעריכים כי "גורמים אלו ימשיכו לתמוך בכלכלה גם בשנת 2022, אם כי ברור שאין מה לצפות לשיעור צמיחה שדומה לזה של 2021, בשל ההשוואה לבסיס גבוה יותר. העלייה בצריכה הפרטית תאט באופן ניכר לעומת 2021, זאת לאחר שמשקי הבית הגדילו צריכה על חשבון החיסכון שנכפה עליהם ב-2020. המדיניות המוניטרית המרחיבה צפויה להיוותר עמנו גם ב-2022, וזה גורם משמעותי בצמיחה. גם אם הריבית תחל לעלות במחצית השנייה של השנה, היא עדיין רחוקה מאוד מגובה האינפלציה, וזה מצב שמעודד השקעות וצריכה" [מתוך פאנדר כלכלני פועלים 27.12.21].


אחד האתגרים הצפויים במשק הישראלי ב-2022 צפוי להיות בשוק התעסוקה, אשר רושם שיעור אבטלה יחסית גבוה לעומת הרמה שנרשמה לפני הקורונה, אך במקביל מספר משרות פנויות גבוה, מה שמורה על קושי לאייש משרות. נכון לחודש דצמבר, שיעור האבטלה בישראל עמד על 4.7% (לעומת 3.5% לפני משבר הקורונה), ומספר המשרות הפנויות עמד על יותר מ-140 אלף. על פי ההערכות, שוק עבודה הדוק שכזה עשוי להפעיל לחצים אינפלציוניים.


לפי הכלכלנים של פועלים, "השכר הממוצע עתה גבוה בכ-10% לעומת התקופה שלפני הקורונה, אך יש לזכור שחלק מעלייה זו נשחקה באינפלציה, ובעליית מחירי הנדל"ן שאינם חלק ממדד המחירים לצרכן. אנחנו מעריכים שלחצי השכר בשנה הקרובה יהיו בעיקר ברמות הנמוכות של השכר, ונראה עליית שכר של כ-4% גם ב-2022" [מתוך פאנדר כלכלני פועלים 27.12.21].



המעצמות הכלכליות העולמיות - מי תרשום שנת האצה ולמי צפויה שנת האטה?

על פי ההערכות הממוצעות, הצמיחה במדינות המפותחות ב-2022 צפויה לעמוד על רמה של 4-4.5%, בהשוואה לכלכלות המתפתחות בהן הצמיחה המשוערת הממוצעת עומדת על מעט מעל 5%. החובות הממשלתיים, אשר זינקו על רקע פעולות לטיפול במשבר הקורונה, צפויים להמשיך להיות גבוהים בכל בעולם.


כאשר מביטים על 2021, נראה כי הכלכלה ברחבי העולם רשמה התאוששות גבוהה מהמיתון שנרשם ב-2020, על אף המשך האתגרים הבריאותיים. התוצר במרבית מדינות ה-OECD עומד כעת על נתון גבוה יותר מסוף 2019, והנתון חוזר לקצב הצמיחה שנרשם לפני פרוץ המגפה.


עבור ארצות הברית, התחזית הממוצעת של גופים פיננסיים מובילים עומדת על צמיחה של 3.7% ב-2022. הבנק הפדרלי עצמו צופה צמיחה של 4%, לאחר עדכון כלפי מעלה מההערכה הקודמת. שיעור האבטלה בארצות הברית, שעמד בנובמבר על 4.2%, צפוי להמשיך לרדת לרמה של 3.5% במהלך 2022.


כאשר מביטים על התחזיות הממוצעות לגוש האירו, ניתן לראות צפי להמשך מגמת ההתאוששות. שיעור הצמיחה הצפוי עומד כעת על 4.3% לשנת 2022, על רקע צמיחה בצריכה פרטית וירידה בשיעור החיסכון, הנוטה להיות גבוה ביבשת הישנה. עוד על פי הערכות הגופים הפיננסיים, ההשקעות צפויות לצמוח על רקע יישום תכניות הבראה לאומיות וכלל-אירופיות, והאבטלה צפויה להמשיך לרדת לנתונים שנרשמו טרום המשבר.


במבט לכיוון מזרח, בסין הצמיחה צפויה לרשום האטה לרמה של כ-5.0% ב-2022. לאחר התאוששות מהירה במחצית הראשונה של 2021, המגמה נחלשה במחצית השניה של השנה, על רקע משבר מסתמן בענף הנדל"ן, בין היתר. הבנק המרכזי הסיני החליט בדצמבר על הפחתת ריבית הפריים על הלוואות לראשונה מאז אפריל 2020. על פי הכלכלנים של פועלים, "הפחתת ריבית הפריים היא עקבית עם הצעד של הקטנת חובות הנזילות החלות על הבנקים המסחריים שננקט בתחילת דצמבר. הכוונה של צעדים אלו היא להעמיק את ההרחבה המונטרית על רקע אינדיקטורים לחולשה גוברת בכלכלה, ובפרט בענף הנדל"ן" [מתוך פאנדר כלכלני פועלים 27.12.21].



בשורה התחתונה: בהתחשב בשנתיים הכל כך לא שגרתיות שעברו עלינו, התחזית לשנה הקרובה מעודדת באופן יחסי, עם נתוני אינפלציה בשליטה, בנקים שלא ממהרים לעלות את הריבית ולהאט את המשק, נתוני אבטלה במגמת ירידה ותחזיות צמיחה מעודדות של המעצמות הגדולות. כל שנותר הוא לקוות שכך אכן יהיה ושלא נתבדה: "נקווה שיהיה שקט. עכשיו לפרסומות" (יוסי בנאי, מתוך 'להתראות נעורים שלום אהבה', להקת משינה).



האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ פיננסי מכל סוג שהוא ומומלץ להתייעץ עם יועץ פנסיוני ו/או פיננסי מוסמך עם רישיון.

 

יש לכם שאלות נוספות?

אנחנו כאן לכל דבר ועניין.


מוזמנים לפנות אלינו במייל לכתובת: info@rechasim.co.il

להתקשר אלינו למספר: 02-5455445

או ללחוץ על התמונה ונחזור אליכם בהקדם עם הצעה אטרקטיבית עבור תיק הביטוח והפנסיה שלכם -

Comentários


כתבות

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Google+
bottom of page