top of page

נסיכי הגאות והשפל – מה מצבם של המשפיענים החדשים בשוק ההון?

על רקע המשבר בשוק ההון יצאנו לבדוק מה מצבם של שני המשפיענים החדשים בשוק ההון בשנים האחרונות - הקריפטו והמשקיעים העצמאייים - וחזרנו עם תובנות לגבי צליחת המשבר והדרכים לצאת ממנו מחוזקים.

מאת: מערכת רכסים | 25.05.2022

תמונה: Unsplash



בשנתיים האחרונות סיקרנו כאן בהרחבה ובהזדמנויות שונות, שתי מגמות חדשות ומשמעותיות ביותר בשוק ההון: האחת מתייחסת לכל עולם הקריפטו והבלוקצ'יין ובראשם המסחר במטבעות דיגיטליים (כגון ביטקוין, אתריום ואחרים); השנייה, קשורה אף היא לראשונה, נוגעת במשקיעים החדשים בשוק ההון – משקיעים צעירים ולא מנוסים שעושים את צעדיהם הראשונים בשוק ההון באופן עצמאי – ללא תלות בבנקים ובבתי השקעות – אלא דרך אפליקציות עצמאיות שונות. ביניהן ניתן למנות את רובין הוד, איטורו ועוד. חלק מהמערכות החדשות הללו מאפשרות מסחר במטבעות דיגיטליים בלבד וחלק מאפשרות מסחר רחב יותר הכולל גם מניות, מדדים ועוד.


המשבר הנוכחי בשווק ההון, הממלא את עולמם של החברות הבורסאיות והמשקיעים בגרפים יורדים ובמסכים אדומים, הוא הזדמנות לבחון את שקרה בשנה האחרונה בשני התחומים הללו – מה קורה היום בשוק המטבעות הדיגיטליים? מה שלומם של המשקיעים החדשים? ומה צפוי לנו ולהם בעתיד?




קריפטו – אין כלום כי לא היה כלום...?

למרות הביקורת הרבה שיש על שוק הקריפטו ועל המסחר במטבעות דיגיטליים, בעיקר מבנקים שמרניים וממשקיעים ותיקים וגדולים כגון ביל גייטס או וורן באפט, שטוענים שוב ושוב כי אין שום דבר אמיתי שעומד מאחורי המטבעות הדיגיטליים והם לא תורמים דבר לחברה ולאנושות, נתוני השוק של המטבעות הדיגיטליים הלכו וטפחו במשך שנים רבות. אלא שאחרי שההייפ המטורף שהדליק את כל שוק ההון ושבה בחזיונות של התעשרות קלה ומהירה משקיעים רבים, חלקם התעשרו באמת, חלקם רק על הנייר, שוק הקריפטו חווה את אחד המשברים הגדולים שלו אי פעם, בהיסטוריה הקצרה לקיומו.


מאז השיא בחודש נובמבר 21, שוק הקריפטו איבד 1.6 טריליון דולר (כלכליסט ליטל סמט ונועם לנדמן 10.5.22) – הביטקוין, המטבע החזק והמוביל בשוק המטבעות הדיגיטליים, ירד מתחת ל-30 אלף דולר וחתך סך הכל 56% מהשווי שלו בשיא, בחודש נובמבר. מניית חברת הבינה המלאכותית, מיקרוסטרטיג'י, שמחזיקה במטבעות דיגיטליים בשווי מיליארדי דולרים, מחקה רבע משוויה, ואף איבדה 75% מערכה מאז נובמבר האחרון.


הצניחה בשוק הקריפטו נובעת מהעדפתם של המשקיעים להימנע מנכסים ספקולטיביים לאור גל העלאות הריבית מצד בנקים מרכזיים ברחבי העולם. נכסים נוספים הנחשבים בעלי סיכון גבוה כמו מניות של חברות מפסידות או אג"ח זבל גם חוו ירידות, אך שוק הקריפטו ספג מכה קשה במיוחד.


האם נכון להספיד את הקריפטו ולהודות שמדובר בבועה שאין בה שום דבר? תלוי כמובן את מי שואלים. "הקריפטו לא שווה כלום ומבוסס על כלום" - כך אמרה נשיאת הבנק האירופי כריסטין לגארד (מתוך ביזפורטל 21.5) "אני אומרת כבר הרבה זמן שלנכסי קריפטו אין שום ערך", היא הוסיפה ואמרה - "במשך תקופה ממושכת אמרתי שנכסי קריפטו הם ספקולטיביים ביותר, ובעלי רמות סיכון גבוהות. אני מעריכה שהמטבעות לא שווים כלום. זה לא מטבע שמתבסס על נכס שמשמש כעוגן להענקת בטוחה וביטחון".


גם ביל גייטס מיועדנו בוחר שלא להשקיע בקריפטו ואף יוצא כנגד התופעה. "לא תורמים דבר לחברה" צייץ לאחרונה בציוץ שהצטרף לאמירתו מלפני שנה בנושא: "אנשים נשאבים לטירוף הזה, גם כשאין להם הרבה כסף לבזבז. דעתי היא שאם יש לכם פחות כסף מאלון מאסק, עדיף שתיזהרו".


מנגד, יש לומר, גם המטבעות של מדינות לא מבטאים כיום את הערך האמיתי שלהם, כלומר – מאחורי הדולר האמריקאי שמונפק על ידי הבנק המרכזי האמריקאי יש אומנם כלכלה מאוד חזקה, אבל זה לא באמת מבטא ערך בשווי הכסף שבמחזור שנמצא במחסנים של הבנק. במילים אחרות – שער של מוצר פיננסי נקבע בשוק על ידי ביקוש והיצע, כשהמחיר שלו תלוי בשווי הכלכלי האמיתי שלו.


לביטקוין יש מחיר בשוק, אבל אין לו באמת ערך כלכלי. אז למה מחירו מבטא שווי כולל של 600 מיליארד דולר? יש סביבו באזז גדול, יש לו תדמית נהדרת, הוא פשוט... אטרקטיבי. מיליוני אנשים ברחבי העולם רוצים להכיר אותו, מיליוני אנשים ברחבי העולם קונים אותו. כשמיליוני אנשים עושים את זה והיצע המטבעות מוגבל, המחיר עולה. כאשר מצליחנים נוספים אומרים למיליוני אנשים שהם גם "נמשכים" אליו, זה רק מגביר את התשוקה. כאשר מאסק אומר – "קניתי ביטקוין", עוד כמה מאות אלפים ואפילו מיליוני אנשים קונים. המחיר כבר לא קשור לכלכלה המסורתית, הוא קשור למהפכה חברתית.


וכאן אנחנו בעצם מחברים למשוואה את החלק השני שלה – המשקיעים.




המשקיעים הקטנים במגמת שקיעה

כבר דיברנו בעבר לא מעט על המשקיעים החדשים בשוק ההון שמהווים מנוע צמיחה של ממש שמתדלק את השוק. אך אותם משקיעים חובבים שזינקו לשוק המניות כשהחלו הסגרים, הפסידו בממוצע את כל הרווח שגרפו מאז, לפי הערכה של מורגן סטנלי. החישוב מבוסס על בדיקת פקודות מסחר של כל מי שנכנסו לשוק מתחילת 2020, ועל נתונים פומביים של מחירי מניות.


מאניית ההשקעות נולדה בפרוץ המגפה וזכתה לזריקת מרץ אדירה מהבנק הפדרלי, שנדיבותו בהרחבה המוניטרית הזרימה אשראי זול לכלכלה. עתה העושר שנוצר מחוסל על ידי מפלצת ותיקה: אינפלציה. הבנקים המרכזיים בעולם נמצאים במרוץ להכותה, באמצעות העלאת הריביות שאותן הורידו הבנקים במגפה.


על פי מגזין דה מרקר: "רבים מהאנשים האלה התחילו לסחור במניות בזמן מגפת הקורונה, אז ניסיון ההשקעות היחיד שלהם נצבר בשוק מטורלל שתודלק על ידי הבנק הפדרלי", אמר מתיו טאטל, מנכ"ל חברת ההשקעות טאטל קפיטל. "הכל השתנה כשהבנק הפדרלי עשה תפנית בנובמבר. המשקיעים האלה לא הבינו את מה שקורה, כי הם מעולם לא פעלו בשוק שלא נתמך על ידי הבנק הפדרלי", הוא אמר. "התוצאות היו מחרידות".


רבים מהמשקיעים החדשים התחילו לסחור במניות בזמן מגפת הקורונה, אז ניסיון ההשקעות היחיד שלהם נצבר בשוק מטורלל שתודלק על ידי הבנק הפדרלי. כשהפד עשה תפנית בנובמבר, המשקיעים האלה לא הבינו מה קורה"

האם קהל המשקיעים האלה, מעין חובבי "עשו זאת בעצמכם", יכול להתאושש? בהחלט. אנשים חזו את נפילתם של משקיעי המניות הקטנים כבר מאז שהם צצו ב-2020. השמועות על מות השוק שלהם היו מוגזמות. בעזרת חשבונות מסחר נטולי עמלות, משקיעים פרטיים אלה הצליחו להעלות מהאוב מניות של חברות חלשות מספר פעמים, וייתכן שיעשו זאת שוב.




בשוק דובי התנהג כעצלן

עם כל הרעש והדאגה והירידות החדות בבורסות, העצה הטובה ביותר היא קודם כל – לנשום עמוק. אין שום טעם ותוחלת לפעול מפאניקה. אם התוכנית האסטרטגית שלכם להשקעת כספי המשפחה מתייחסת למועד פדיון הכסף, כדאי כעת לשבת ולהבין את ההשפעה של שינויי המאקרו. עד היום, השווקים התאוששו מהמשברים הקודמים הודות לריבית נמוכה. אולם כעת, כשהריבית בעלייה, יכול להיות שהתאוששות תהיה יותר איטית וההפסדים לא יחזרו בתוך מספר חודשים, אלא בתקופת זמן ארוכה יותר.


האינפלציה היא "הסוס השחור" במשבר הזה. ניסיונות לחזות את קצב האינפלציה השנתי בארצות הברית עד כה לא התיישרו עם המציאות. אם אין באמת דרך לדעת איך תתנהג האינפלציה, אין דרך לדעת ברמת ודאות גבוהה אילו העלאות ריבית צפויות להיות, ואין גם אין דרך לדעת אם השוק כבר מתמחר אותן או לא. במילים אחרות, השקעה כעת נעשית בתנאי חוסר ודאות גבוהים, ויכול להיות שהשוק מתמחר את תנאי המאקרו ביתר, או בחסר (איתי אפללו גלובס 10.5.22).



אז מה בכל זאת אפשר לעשות?

אחד הסיכונים העיקריים העומדים בפני תיק השקעות כיום, הינה הסכנה מפני התגברות האינפלציה. אינפלציה מבטאת עליית מחירים, השוחקת את כוח הקניה של המטבע ופוגעת במזומנים (פיקדונות בנקאיים) וכן בתשואות על השקעות. אינפלציה היא סוג של מס עקיף, שקשה לדעת מראש את מחירו האמיתי. הכלכלה הגואה שמתקיימת הרבה בזכות חזרה לשגרה אחרי מגפה עולמית, יחד עם המדיניות המאוד מרחיבה של הבנקים המרכזיים - ובראשם ארצות הברית – יוצרות ציפיות ממשיות לאינפלציה.


על כן, בבואנו לנתח ולגדר סיכונים ממשיים העומדים בפני תיק ההשקעות שלנו, ראוי לתת את הדעת גם לאינפלציה. במסגרת הקצאת הנכסים בתיק ההשקעות, ראוי לכלול מרכיב מתיק ההשקעות שינסה להיות משקל נגד, כנגד ההפסדים הצפויים מהתפרצות אינפלציה אפשרית. יש מי שקונה אג"ח צמוד מדד, וכך מקבל פיצוי על אינפלציה עתידית אפשרית, ויש מי שקונה זהב או כסף כגידור קלאסי כנגד עליית מחירים. היסטורית, זהב וכסף עולים מאוד בתקופות של אינפלציה ממשית.


על מנת למתן מעט את ההשפעה של משברים פיננסיים, ראוי לכלול בתיק ההשקעות מרכיב שצפוי להרוויח, גם בעתות משבר. היסטורית, אג"ח ממשלתי מהווה נכס בטוח אליו המשקיעים נוהרים בתקופת משבר. נתוני העבר מראים בבירור כי כאשר שוק המניות נמצא בירידות חדות, שוק האג"ח הממשלתי עולה.


האם כדאי להם לצאת משוק ההון? אין לשאלה הזאת תשובה חד משמעית, והיא משתנה בהתאם לתיאבון הסיכון ולמטרות החיסכון. צריך לזכור שקשה לצאת ערב המפולת ולחזור בדיוק בתחתית וליהנות מהעליות. רוב החוסכים פשוט לא יצליחו לעשות זאת, אלא יגרמו לעצמם נזק בניסיון לתזמן את השוק. כך שבדוק דובי (שוק שנמצא במגמת ירידה) אולי הדבר הנכון ביותר הוא להתנהג כעצלן... לשבת ולחכות במקום לחזות ולהכות. על כך מבוססת התורה כולה של השקעה פסיבית בשוק ההון. מוזמנים לקרוא כתבה קודמת שכתבנו בנושא.


בשורה התחתונה: הסוד בבניית תיק השקעה נבון הוא פיזור השקעות וסיכונים בין נכסים בסיכון נמוך לסיכון גבוה. נוסיף ונאמר שלהחלטה זו השפעה משמעותית על תיק ההשקעות ועל הביצועים שלו. ע"י פיזור נכון של השקעות, הכוללות השקעה בסקטורים שונים, פיזור השקעות בין מכשירים וחלוקה שונה בין מדדים, יבטיחו שתנודות באפיק מסוים יתאזנו על ידי אפיקי ההשקעה האחרים בתיק ההשקעות שלכם.


בכל הנוגע לחלוקה והתפלגות הנכסים בתיק (בין השקעות פסיביות לאקטיביות) תצטרכו להיות אמיתיים עם עצמכם ולקבל החלטה אישית שנכונה רק לכם, כזו שמבוססת על תהליך מחשבה עמוק ורציני.

 

יש לכם שאלות נוספות?

אנחנו כאן לכל דבר ועניין.


מוזמנים לפנות אלינו במייל לכתובת: info@rechasim.co.il

להתקשר אלינו למספר: 02-5455445

או ללחוץ על התמונה ונחזור אליכם בהקדם עם הצעה אטרקטיבית עבור תיק הביטוח והפנסיה שלכם -

תגובות


כתבות

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Google+
bottom of page