top of page

מה הכסף שלנו עשה בשנת 2018?


לקראת 2019 המומחים שלנו מנתחים - אלו היו 4 אפיקי ההשקעה המניבים ביותר לשנת 2018



עודד נר-גאון | 27.02.2019

מה הכסף שלנו עשה בשנת 2018

לפני שנסקור את מה שהרווחנו או הפסדנו בשנת 2018, נקדים ונחזור לתחזיות הכלכליות שניתנו בסוף שנת 2017 לקראת שנת 2018 ונבחן אותן לאור תוצאות השנה העוקבת.


בתחזיות הכלכליות השונות שניתנו לקראת שנת 2018 עסקנו במספר נושאים אשר נידונו בהרחבה על ידי מחלקות המחקר של בנק ישראל, חברות ההשקעות והבנקים וכן בעיתונות הכלכלית.

1. צפי לאינפלציה מתונה.

2. צפי להכבדה על היצוא הישראלי בעקבות התחזקות השקל בשנתיים האחרונות.

3. צפי לעמידת הממשלה ביעד הגרעון.

4. צפי להגעת ריבית ה- FED לגובה של 2.0%-2.5% עד סוף שנת 2018.

5. צפי להמשך הריבית האפסית ולאפשרות של העלאת הריבית על ידי בנק ישראל באופן מתון ביותר רק בשנת 2019.

6. צפי להמשך האטה במספר העסקאות בשוק הנדל"ן ולעצירה של עליות המחירים.

ואז הגיע סוף 2018...


ונוכחנו לראות שחלק מהתחזיות התממשו גם אם בחלקן, וחלקן לא. הנקודות החשובות שבמבט לאחור אכן היוו מעין הפתעה היו -


1. עליית הריבית ובעיקר האופן שבו הוחלט על העלאתה.


2. ירידה קלה במחירי הדיור, לעומת התחזית לעצירה מוחלטת (כפי שכמה מהכלכלנים צפו).


3. והנושא שהפתיע את כולם לקראת סוף שנת 2018 - הטלטלה בבורסות שהביאה לירידות חדות בשוקי ההון בעולם.

אם כך, מה עשה הכסף שלנו בשנת 2018?

הטלטלה בבורסות העולם פגעה קשות גם אצלנו, בתשואות חודש דצמבר, בכלל החסכונות. כמעט בכל קרנות ההשתלמות הגדולות ובקרנות הפנסיה נרשמה תשואה שלילית חזקה - ובחלקן היא אף הפכה את התשואה השנתית כולה מחיובית לשלילית.


התשואות השליליות נבעו בעיקר מירידות השערים שנרשמו בכל אפיקי ההשקעה המרכזיים: בשוקי המניות בעולם, בשוק המניות בארץ ובשוק האג"ח הממשלתי והקונצרני בישראל. האפיק היחיד שמיתן את הירידות היה המט"ח.

בחינת קרנות ההשתלמות במסלולים הכלליים מעלה כי טווח התשואות נע סביב 2.5% ועד 3.3%. כתוצאה מכך, כמעט כל הקרנות, הניבו תשואה שלילית ב- 2018. למעשה, שנת 2018 דרדרה את המובילות ברשימת התשואות, לאחר שכיכבו בראשה בשנים האחרונות...

בשונה מקרנות ההשתלמות, בקרנות הפנסיה החדשות, החוסכים נהנים מכרית ביטחון בדמות אגרות חוב אשר מבטיחות תשואה לחלק מהנכסים, בעוד קרנות ההשתלמות - ועמן מרבית החסכונות - נתונות לחסדי התשואות בשוק ההון.


אלא שבעקבות הוראות הפיקוח, ההגנה הזו ניתנת בעיקר לחוסכים המבוגרים יותר ואילו הצעירים חשופים יותר לתנודות השווקים. באופן זה, בקרנות הפנסיה במסלולים לבני 50 ומטה, התשואות היו נמוכות בעקבות הירידות בשוק ההון.

במסלולים הכלליים של קרנות הפנסיה (שהפסיקו לקלוט חוסכים חדשים משנת 2016 ושם למעשה נמצאים רוב כספי החוסכים בפנסיה), התשואות של 2018 נראות קצת יותר טוב, כאשר כל הקרנות הגדולות הצליחו להציג תשואה חיובית בשנה שחלפה.

דווקא בתקופה שבה שיעור המניות בתמהיל ההשקעות בחסכונות השונים היה גבוה במיוחד ביחס לשנים האחרונות, החסכונות חטפו ירידות חדות בסוף 2018. היקף החשיפה של קופות הגמל לשוק המניות שבר שיא של שנים ועמד על יותר מ־25% מהנכסים בממוצע.

בחלק מהקופות והקרנות הכלליות ההיקף עלה על 30% - תזמון גרוע במיוחד כשחושבים על המשבר שהיה בשווקים, וזה פגע מאוד בחוסכים. בהתאם, החסכונות שבהם שיעור המניות גבוה יותר, הניבו תשואה שלילית חדה יותר. בחינת קרנות הפנסיה מעלה תופעה דומה - החשיפה למניות בנובמבר הייתה כ־27%. לשם השוואה, ב־2008 החשיפה עמדה על 12.86% בלבד.

אז הנה הם... תופים... 4 אפיקי ההשקעה המובילים לשנת 2018

דרוג תשואות 2018

בקרנות ההשתלמות, למרות הירידות הטלטלה בבורסה, האפיק שהניף את התשואה הגבוה ביותר היו הקרנות שבמסלולי האג"ח המשולבות עם עד 10% מניות, נתון שאפשר לקרנות הללו חשיפה לנכסים לא סחירים.


בקופות הגמל, המסלול עם התשואה הכי פחות נמוכה היה המסלול לבני 60+, מסלול בו הסיכון היה הכי נמוך.


בקרנות הפנסיה, האפיק שהשיא את התשואה הגבוה ביותר היה האפיק לבני 50+, המסלול בו החוסכים המבוגרים נהנים מכרית ביטחון בדמות אגרות חוב אשר מבטיחות תשואה לחלק מהנכסים. מסלול זה הניב תשואה ממוצעת של 1.5% בשנת 2018.


באפיק סל המטבעות - מנצח אחד אפשר להכתיר בסיום 2018 - הדולר האמריקאי.

הדולר התבלט בתשואה חיובית, והיה בין המטבעות המובילים בעולם, אם כי התשואה על מדד הדולר (דולר אינדקס - שערו מול סל של מטבעות מובילים) הייתה צנועה יחסית, כ-5% בלבד השנה.

באפיקי הסחורות רשמו המשקיעים בחיטה ובתירס עם רווח דו סיפרתי!

ומה צופה לנו שנת 2019?


לקראת שנת 2019 לרוב הכלכלנים תחזית אופטימית, וסיכם זאת יפה בית ההשקעות פסגות:


"נקודת האור המרכזית מגיעה דווקא מהמשק המקומי. הצמיחה המהירה של השנים האחרונות בישראל צפויה להימשך גם בשנה הבאה, והאינפלציה במשק המקומי ממשיכה להיות נמוכה בשל התגברות התחרות בענפים שונים. התהליך להעלאת הריבית שבנק ישראל החל בו צפוי להיות אטי והדרגתי, כך שבאופן יחסי, רמת הריבית תמשיך להיות נמוכה ותתמוך בכלכלה. צמיחה כלכלית מהירה וריבית נמוכה מהווים שילוב מצוין מבחינת המשקיעים, ואנו מעריכים שגם בשנה הקרובה ימשיכו ביצועי שוק המניות המקומי להיות חזקים."


נאחל לכולנו שנה ללא טלטלות קשות ועם תשואה חיובית גבוהה.

נדגיש שלמרות בחינת תשואות העבר, שום דבר לא מבטיח לנו ניבוי של התשואות הצפויות בעתיד ואין בנאמר בכתבה כל הכוונה או המלצה מכל סוג.


 

יש לכם שאלות נוספות?

אנחנו כאן לכל דבר ועניין.

מוזמנים לפנות אלינו במייל לכתובת: info@rechasim.co.il

להתקשר אלינו למספר: 02-5455445

או ללחוץ על התמונה ונחזור אליכם בהקדם עם הצעה אטרקטיבית -


Comments


כתבות

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Google+
bottom of page